Blue Flower

Са задовољством Вас обавештавамо да ћемо ове године када наша установа обележава 90 година од оснивања, као крунску манифестацију, организовати Први едукативни Симпозијум са идејом да се током наредних година изнегује традиција одржавања истог.

ПРИДРУЖИТЕ НАМ СЕ!

Plakat

Специјална болница за психијатријске болести “Горња Топоница“ једна је од пет психијатријских болница у Србији и уједно највећа међу њима.

90g drMilan

Из историје установе издваја се да је почела са радом 1. маја 1927. године, а занимљив је податак да је у посебном павиљону, у периоду од отварања болнице до окупације Србије у II светском рату 1941. године, ту био смештен принц Ђорђе Карађорђевић. Ове, 2017. године, обележава се 90 година рада Специјалне болнице за психијатријске болести “Горња Топоница“. Болница у Горњој Топоници, удаљена је 13 километара од Ниша, града са 250 хиљада становника, који представља регионални центар југоистока Србије. Капацитет установе је 800 постеља, а о пацијентима оболелим од психотичних поремећаја брине 490 запошљених здравствених и помоћних радника. Четрнаест болничких одељења смештено је у десет зграда, које се налазе у парку површине 35 хектара.

90g ulaz

У мрежи здравствених установа Србије Специјална болница за психијатријске болести “Горња Топоноца“ има посебно место и због чињенице да се једина налази јужно од Београда, док су остале лоциране у главном граду (Клиника за психијатријске болести “Лаза Лазаревић“) и Војводини (У Вршцу, Ковину и Новом  Кнежевцу). То значи да ка Болници у Горњој Топоноци гравитира више од две трећине територије наше државе, односно да се у њу упућују пацијенти са психијатријских одељења свих општих болница јужне,  источне и централне Србије.

90g orkestar


Као установа са дугом традицијом, Болница се временом профилисала као регионални центар за лечење психотичних поремећаја, центар за судску психијатрију и болести зависности, а последњих десетак година и за лечење оболелих од Алцхајмерове болести и других дементних стања. Психијатријска болница у Горњој Топоници има дугу традицију и представља установу у којој су исписиване странице психијатрије у нашој земљи. У претходних девет деценија, у складу са развојем медицине мењао се начин лечења оболелих од душевних болести и болница је мењала своје лице, али је увек имала значајно место на карти здравствених установа. Као једина велика психијатријска установа у Србији јужно од Београда, она се наметнула као важна карика у третману особа оболелих од хроничних психоза, а посебно у периоду у коме је хоспитализација била доминантно решење за највећи број шизофрених пацијената.